En lätt mil i Skaraborg

Den här helgen hade jag planerat att springa “Kanalloppet” i Borensberg. Men i fredags så fck jag ett jobberbjudande som skulle innebära att jag inte skulle kunna åka till Mölltorp och hälsa på mina föräldrar nästa vecka. För säkerhet skull så ändrade jag mina planer och åkte till Mölltorp redan idag istället.

Så istället för loppet så tog jag en runda runt Kyrksjön. Eftersom jag ville njuta till fullo av naturen på min favoritrunda så skippade jag iPoden. Tankarna snurrade kring jobbmöjligheten men eftersom ingenting är bestämt och ingenting kan sägas om det så försökte jag att inte fundera mer på det.

Mitt löpsteg för dagen kändes lätt och jag kunde springa i ett bra tempo utan någon egentlig ansträngning. Jag försökte hålla steget så kort som möjligt och började tänka på en löpcoach som jag läste om häromdagen. Han gav lite råd till motionärer, bl a att man ska föröska hålla ett kort och snabbt steg istället för ett långt och kraftödande. (I o f s ingen nytt).  En annan sak som han sa som förbryllar mig är att ett fel som många löpare gör är att de fokuserar på det främre benet när det i själva verket är det bakersta steget som man ska koncentrera sig på om man vill utveckla sitt steg.  Jag måste erkänna att jag inte förtår hur det här rådet skulle kunna hjälpa någon. För det första så sa han ju inte vad det är man ska koncentrar sig på att det bakre benet ska göra. För det andra så fattar jag inte hur man ska kunna fokusera under så kort tid som det bakre benet är just bakre och sen direkt kunna flytta fokus till det andra benet när det blir det bakre.

De här funderingarna på löpsteg gjorde att jag insåg, eller inbillade mig, att mitt steg har fått en rakare framåtrörelse, att jag har bättre balans och att kroppen knappt rör sig alls i sidled när jag springer. Den här insikten gjorde att jag njöt ännu mer av löprundan och omgivningarna runt sjön. Vädret  cirka 13° C och lite vårbris var perfekt att springa i och vyerna runt sjön är idylliska, omväxlande skog, åker, små röda hus som ligger utmed stranden vid andra sjöar man passerar och gröna fält – på ett såg jag ett nyanlänt tranpar.

Milen runt sjön tog ca 48 minuter och den känslan var att jag hade kunnat ta ett varv till i samma tempo utan några större problem trots att jag bara fått 3-4 timmars sömn senaste natten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s