Det är myckt roligare att springa som ett fån

Måndag kväll runt halv åtta stack jag ut på en kortare runda, lite under 9 km. Jag hade tänkt att ta en ganska lugn runda för att orka med säsongens första pass över två timmar. Men samtidigt så  kände mig lite sugen på att springa fort och behöll därför två tempostarka låtar i iPodens spellista.

Och den här gången så bestämde jag mig för att låta electroclash beatet få full effekt på hur snabbt jag sprang så jag började med något slags hemmagjord fartlek de första fyra kilometrarna. Där jag växlade mellan att springa ganska snabbt till riktigt högt tempo och tävlade med alla löpare som jag dök uppp på spåret. En snubbe som höll ganska god fart använde jag som något slags hare; jag spurtade ikapp honom och när jag var ett par meter bakom så lugnade jag ner mig och sprang jag lite långsammare i någon minut och lät honom få ett försprång innan jag spurtade ikapp honom igen och höll på så ett tag. Om han la märke till mig måste han ha undrat vad jag var för någon kuf.

Efter ungefär 20 minuter så kom jag till det öppna fältet i Tanto ner mot vattnet och jag såg en stor brasa med en folksamling runt omkring jag frågade mig själv vad det kunde vara frågan om men funderade inte så mycket på detta föränn jag sprang förbi igen på vägen hem tretton minuter senare.

Det var en ren glädje att springa den här kvällen, benen kändes väldigt lätta och jag var verkligen tvungen att lägga band på mig för att ha en möjlighet att kunna springa ett långpass dagen efter. Men även om jag tog det lite lugnare så kunde jag inte hindra mig själv från att springa med ett stort leende på läpparna samtidigt som jag spelade bongotrummor på låren i takt med musiken som spelades på min iPod.  Jag var på väg att sjunga med till  France Gall låten när jag sprang på kajkanten på Reimersholme men eftersom jag inte kan ett ord franska blev det bara lite mumlande på låtsasfranska: “Qui au eux a sette illy…” o s v.

När jag känner att det går så lätt att springa som det gjorde på den här rundan så gillar jag att växla fart, steglängd och stil; från kraftfulla långa steg till korta snabba steg där jag försöker att lyfta fötterna så lite som möjligt. Resultatet blir att det känns som att jag flyter fram utan någon större anstränging. Den här effekten förstärks av hög musik och av mörkret har fallit. Det här får mig att tro att jag har ett närmast perfekt löpsteg och när jag passerar en restaurang som har en mosaikspegel på väggen så brukar jag vrida på huvudet och beundra mitt löpsteg. Hade restaurangen haft en hel spegel så hade jag nog lagt märke till att steget är långt ifrån perfekt, snarare tvärtom.

Men när jag springer efter mörkrets inbrott så bryr jag mig inte. Istället så sträcker jag ut mina armar och vrider händerna så att jag verligen kan känna fartvinden smeka mina handflator.

När jag passerade Tanto igen så hade den stora brasan redan hunnit delas upp i flera mindre och folksamlingen lika så och nu när jag sprang igenom området och inte bara passerade förbi så insåg jag att det var ju massa skolungdomar som passade på att fira påskveckans första dag med att samlas runt eldar och dricka folköl m.m. Själv fortsatte jag att variera mitt löpsteg och började tänka på Pheobe i Vänner.

Sista kilometrarna går på en cykelbana och  varje gång jag blev passerad av en cyklist så spurtade jag i 60-80 meter för att hänga på i deras tempo för en stund, bara för att det var kul. Jag misstänker att de måste undrat vad det var för idiot som föröskte springa ikapp dem i mörkret men jag brydde mig inte särskillt mycket trots att jag nog mest påminde om en hund som jagar bilar.

Jag upptäckte en lustig/fånig sak på rundan, efter att jag har startat den här bloggen så har jag börjat tänka på svengelska när jag springer.

Soundtrack of the Run.

Art Rules    Chicks on Speed
Super Surfer Girl (Surf Nazis Must Die – Christopher Just Remix)        Chicks on Speed
Förbi fabriken Pascal
Love Action) (12″ Mix)    Human League
Sacre Charlemagne    France Gall
Mucho más de lo normal    La Casa Azul
Kalla mig        Vapnet
Join Our Club    Saint Etienne
Emily    Adam Green
Lost In the Supermarket    The Clash
Ciao!        Lush

Advertisements

One response to “Det är myckt roligare att springa som ett fån

  1. Haha! Vad kul! Så härligt befriande det låter! Blir ju jättesugen på att dra ut och springa (läs jogga) men jag är sjuuuk 😦

    Tack för härlig inspiration! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s